Loopbaancoach mag ik een kilootje van uw netwerk?

Bijna in elke intake vragen kandidaten mij, hoe groot is jouw netwerk en wat kun je voor mij doen? Ook al vind ik het een logische en makkelijk gestelde vraag, het antwoord is echter minder simpel. Ik heb een prima netwerk, en vooral een warm netwerk.

Als ik kijk naar mijn linkedinconnecties dan zijn dat: oud-collega’s, nieuwe collega’s, opdrachtgevers, klanten, leveranciers, familie, vrienden, kennissen,  en oud-studiegenoten. Ik ben misschien inmiddels een uitzondering maar in principe accepteer ik geen linkedinverzoeken van wildvreemden. Daar is mijn twitter voor, reuze leuk en no strings attached!  Mijn netwerk wil ik koesteren, ze zijn altijd goed voor mij en andersom wil ik goed voor hun zijn.

Als ik iemand nog nauwelijks ken en die ziet op Linkedin dat ik bijvoorbeeld een HR-manager ken bij de KLM, en direct van mij verwacht dat ik daar een hele grote kruiwagen naar toe regel…. dan durf ik dat niet meer te doen. Ik wil namelijk zeker weten dat als iemand daar op gesprek gaat er klaar voor is! In de eerste plaats: dat hij op de afspraak verschijnt,  dat zijn verhaal op orde is, de tijd bewaakt en ook bedankt. En tenslotte ook een terugkoppeling aan mij geeft. Helaas heb ik in het verleden moeten constateren dat ik te goed van vertrouwen was en dat mensen te nonchalant met mijn aangeboden netwerkcontacten omsprong.

Daarbij komt ook bij mij de vraag, hoe is het met jouw netwerk? Wat kun je zelf doen? Want het is altijd sterker als je dingen regelt via je eigen netwerk, toch? En mensen denken vaak in hokjes, zo van ik heb 20 jaar bij dezelfde werkgever gewerkt en daarbuiten ken ik niemand. Wat dacht je van jouw: kennissen, vrienden, buren, sportvereniging (en hier in Brabant de carnavalsvereniging en de bloemencorsovereniging )etc. Wist je dat ik waardevolle contacten heb gekregen via mijn lieve kapster en een geweldige autodealer? Gewoon omdat ik daar enthousiast zat te vertellen over mijn werk en lopende projecten en toen attendeerden ze mij op mensen waar ik echt mee in contact moest komen.  Zij spreken in hun werk altijd de meest uiteenlopende mensen. Door hun “matching”  heb ik weer een paar fijne samenwerkingspartners en opdrachtgevers erbij.

Vorige week sprak ik een klant van mij en die had een super netwerkverhaal! Eens in de paar weken komt er bij hem een dame van de Jehova’s aan de deur. Hij biedt haar altijd een kopje koffie aan en ze praten over hun verschillende werelden. Opeens bedacht hij zich dat zij natuurlijk ook overal komt en iedereen kent! Zij bleek een goede bekende te hebben die werkte in het bedrijf waar hij zo graag aan de slag zou willen en ze heeft ze direct met elkaar in contact gebracht. Binnenkort heeft hij daar een gesprek en een rondleiding. Zo simpel kan het zijn!

Verder wil ik natuurlijk, als ik jou beter ken, mij met hart en ziel voor jou inzetten. En ook kijken naar wie in mijn netwerk werkt in het veld waar jouw ambitie/passie/wens zit. Zo heb ik super leuke stage’s, gesprekken, en mogelijkheden weten te regelen voor mijn klanten. Tot slot zal ik jou als mijn contact ook altijd trachten te koesteren, afgesproken?

1 reactie op “Loopbaancoach mag ik een kilootje van uw netwerk?”

  1. Heel goede tip vwb netwerken en het gebruik van Linkedin. Het in hokjes denken zie ik ook vaker voorkomen. Men ziet vaak genoeg niet in dat elke kennis potentieel jou in contact kan brengen met een belangrijke contactpersoon.
    Dat van de Jehova’s getuige is een heel goed voorbeeld van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.