Lady geeft paardige feedback ?

Haar prachtig gestylede zwarte haar glansde in de zon, haar lange nepnagels waren zorgvuldig zachtroze gelakt met steentjes en haar voeten zaten in wit met gouden Guess gympen gestoken. Ze heette Krista en ze keek me aan met licht gefronste wenkbrauwen. Ze was bij mij in het kader van teambuilding met haar collega’s. De dames hadden van tevoren een formulier opgestuurd gekregen dat ze qua kleding rekening moesten houden met het feit dat we buiten werken en met paarden bezig zijn. Met daarbij het verzoek om schoenen te dragen die stevig zijn en vies mogen worden. Krista had daar blijkbaar haar eigen invulling aan gegeven.

Het was 11 uur s’ochtends en de dames waren een uur ervoor gearriveerd.  Het was een team met senior HR-assistentes van een groot commercieel bedrijf uit de Randstad. Ze hadden gevraagd om een teamuitje want ze vonden dat er binnen het team beter gecommuniceerd kon worden. Bij de intake hadden ze wat voorbeelden gegeven maar het bleef allemaal wat aan de oppervlakte. Individueel waren het spontane communicatief vaardige dames.  Ik was zeer benieuwd hoe ze zouden reageren bij de teamopdrachten met de paardjes; ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de paarden. Na de introductie vroeg ik ze een voor een rondje te lopen met een paardje om even te wennen. Daarnaast geeft het mij als coach ook informatie hoe mensen dingen aanpakken. Ook is het mooi om te zien dat het paard bij elk persoon anders reageert. Krista ging als laatste want ze was tot dan toe druk… ze was namelijk de hele tijd of aan het bellen naar of aan het appen naar kantoor terwijl haar collega’s aan de slag met de paardjes waren. Ik kreeg op geen enkele manier contact met haar om te vragen of ze erbij kon blijven. Enfin, nu was het haar beurt. Krista pakte het touw van Lady en zei: ”Oh mijn god zo’n ding stinkt”. Met ding bedoelde ze Lady. “Moet ik hier nou werkelijk mee lopen?” Bijzondere opmerking want ze had zelf ingestemd met de teambuilding met paarden. “Ik heb hier helemaal niks mee”; riep ze naar mij met een schelle stem.

Een collega waar ze wat closer mee was geweest die ochtend, spoorde haar aan om het toch te doen. Zij was net geweest en had het super gevonden. Lady had haar zelfs zonder touw gevolgd; gewoon helemaal los. Krista gaf een rukje aan het touw en ik zag Lady kijken…. Lady is onze allerliefste kinderpony van 26 jaar. Lief en werkwillig. Nu zag ik Lady schuin kijken naar Krista en ze deed vervolgens haar ogen dicht. Boem, ze stond stil en verzette geen stap meer. Krista wilde verder gaan met lopen maar Lady bleef echt roerloos stilstaan. Er gebeurde niets. Ik vroeg:” hoe is jouw verbinding met Lady?” “Nou die is gewoon” zei Krista. “Alleen ze doet het niet”. Ik vroeg ook of ze kon onderzoeken waarvoor Lady nu niet mee deed? “Nee, geen zin in”, zei ze kortaf. Ik probeerde het nog een keer.” “Vandaag hebben we het over communicatie en de basis van communicatie is contact en verbinding.”  “Hoe zou je verbinding met Lady kunnen krijgen?” Geen reactie. “ En als je Lady vergelijkt met een collega waar je geen vlotte communicatie mee hebt, hoe zou je dat dan aanpakken?” Krista, vond het allemaal “bullshit”. “Als een collega zich zo voor me afsluit dan ga ik erom heen en naar een ander of naar haar manager”. “Ik regel het zelf gewoon linksom of rechtsom”. “En een paard is gewoon een stinkbeest”. “Ik ben er klaar mee”. “Ze pakte haar telefoon om weer verder te gaan en de rest van de dames stond wat te kwebbelen en wilde nu wel een kop koffie.

Ik was zelf echt verbijsterd, niemand in het team reageert op dit bijzondere gedrag?! Er flitste door mij heen; he hoe kan dit? Blijkbaar is dit dusdanig vaak gebeurd dat het gewoon is geworden? Toen ik nog stond bij te komen van de woorden die net allemaal gezegd waren keek ik opzij naar kleine Lady! Wauw wat had die het snel goed gezien, binnen een halve minuut besloot Lady zich af te sluiten. Ze had Krista’s woorden niet verstaan maar wel haar energie gelezen, haar niet – in –verbinding willen met de ander. Niet met mij, niet met de rest van de collega’s, niet met de teambuilding. Lady is een echte lady; ze zal niet bijten of trappen maar blijft gewoon staan en sluit zich af.

’s Avonds dacht ik nog terug aan die wonderlijke ochtend, Krista’s focus lag duidelijk bij zaken buiten haar. Hoeveel rijker zou haar leven zijn als ze eens naar binnen zou gaan? Als ze eens zou onderzoeken hoe het kwam dat ze in de communicatie gelijk zich zo afsnijdt van een ander? Dat komt ergens vandaan. Mmm het was duidelijk dat ze daar die dag met mij en de paarden totaal geen zin in had gehad.

Gelukkig maak ik dit maar zelden mee. Integendeel mensen zijn vaak enorm geroerd door de paarden. Herkennen vaak ook welk aandeel ze zelf hebben in de communicatie met andere mensen en zien dat direct terug in het contact met de paarden. Ik zal Krista niet snel vergeten maar Lady was dat gelukkig wel gelukt. Het moment dat ik het touw overnam liep ze rustig achter mij aan terug naar de wei en de kudde. Daar ging ze fijn verder grazen en lekker dommelen in het zonnetje. Ze ging helemaal op in de rust van de kudde. Voor dit team was er nog een hoop werk te verzetten om een rustige kudde te worden. Een betere communicatie… begint bij jezelf. Alleen je moet wel naar jezelf willen kijken. Met jezelf een verbinding aangaan. Met de ander verbinding aangaan. Een paard wil je daar zeker bij helpen, als je maar open staat. #paardencoaching #kijkennaarjezelf #communicatie #verbinding (in het kader van privacy zijn persoonsgegevens aangepast).

 

2 reacties op “Lady geeft paardige feedback ?”

  1. Mooie ervaring die je deelt. Geweldig hoe paarden, net als Lady hier, in staat zijn ‘in het moment’ te zijn/leven en dan te kunnen loslaten en verder gaan ….. Zelf zou ik het, net als jij Tirza, niet snel vergeten; een bijzondere ervaring, bijna ongelofelijk voor mij dat dit ook bestaat!

  2. Ja Lenie, mensen veranderen alleen als ze de pijn of het verlangen voelen. Anders niet. Dan trek je als coach, leidinggevende of collega (of partner) aan een dood paard. Het liefste veranderen ze dan vooral iedereen en alles in hun omgeving. Dat zie je bijvoorbeeld terug in een c.v. elk half jaar een andere baan. Bedankt voor je reactie! X

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.