Horsefeelship; boodschap van het lichaam

Vaak krijg ik vragen van klanten en mensen die bij mij mee helpen als vrijwilliger hoe ik nou precies tewerk ga. Hoe kan het nou dat het paard zo snel de pijn of de behoefte van de klant weet te duiden? En hoe kan het nou dat ik net als het paard dingen lijk aan te voelen? Naar aanleiding van deze vragen ben ik eens goed gaan bekijken hoe ik nu eigenlijk tewerk ga. Ook ben ik op onderzoek uitgegaan bij mensen die veel op een gevoel werken (zoals een haptonoom, een professionele amazone en drie andere collega’s) dit alles heeft geresulteerd in deze methode. De Horsefeelship methode ™ gaat ervanuit dat jij als coach je lichaam als instrument kunt gebruiken. Eigenlijk net als een paard, die gebruikt ook zijn lijf om signalen op te pikken uit zijn omgeving.
De methode bestaat uit 6 stappen:
Horsefeelship:
1. Wees fysiek en mentaal helemaal in het hier en nu door zelf een bodyscan te doen (4 steps to the present, Kathy Pike).
2. Openstellen voor de klant met zijn vraag.
3. Waarnemen in het hier en nu.
4. Koester nieuwsgierigheid (net als paarden, die kunnen bijna onbeschaamd nieuwsgierig zijn).
5. Contact laten maken van de klant eerst met zichzelf en dan met paard
6. Less is more (behoud de eenvoud van de paarden en geef de paarden de ruimte om te coachen)

Deze methode heb ik wat uitgebreider besproken in het verdiepingscollege paardencoaches.
Je kunt dit college gewoon nabestellen en afluisteren.

En je kunt een tweedaagse training volgen bij mij en mijn collega Therese Corbeij.

Het blijft lastig om te schrijven of praten over gevoel, daarom een voorbeeld uit mijn praktijk van een coaching die een andere wending kreeg en verder ging dan de vraag, puur door fysieke gewaarwording.

Irma was via, via naar mij toe gekomen voor een sessie paardencoaching. Irma is om te zien een hele knappe meid waarbij op het oog alles succesvol en geslaagd lijkt. Ze heeft een uitdagende baan, is getrouwd met een lieve man en sinds 1 jaar moeder. Ze komt bij mij omdat ze gek is op paarden en ook een vraag heeft omdat ze zo vreselijk twijfelt, over alles in haar leven. Ze moest een aantal besluiten nemen maar ze kwam tot niks.  Of ik alsjeblieft haar gewoon wilde proberen te helpen om haar leven inzichtelijk te maken.

Die dag was ik zelf voordat Irma arriveerde, begonnen met een bodyscan en ik voelde me vitaal en had veel zin in de coaching. Yenthel mijn paard kwam al direct aangelopen toen we op weg naar de paardenbak waren, hij wilde de bak in met Irma. Soms kies ik, maar meestal komt 1 van mijn 5 paarden zelf aangelopen. Toen we met haar vraagstelling begonnen, over hoe ze meer koers kon krijgen in haar leven, leek Yenthel wel te ontploffen. Hij vloog alle kanten op en bokte als een wild rodeopaard. Ik vroeg haar de bodyscan te doen (4 steps to the present). Daarbij kon ze heel goed duiden dat ze heel veel spanning had in haar lijf (nek en schouders), ze werd ook gek van haar gedachtenstroom ze moest van zichzelf het overal goed doen: op haar werk, als moeder, als echtgenote, als dochter, als vriendin en het lukte niet.

Tijdens de bodyscan was Yenthel gestopt met rennen en stond rustig stil naast Irma en hij maakte met zijn neusje contact bij haar schouders. Bij doorvragen bleken zij en haar man ook emigratieplannen te hebben naar Spanje maar dat zag ze niet zitten ze had zoveel twijfels. Ze vertelde verder over haar leven, ook over dat de band met haar eigen moeder zo veranderd was sinds ze zelf moeder was. Ze had het gevoel dat ze soms klem zat, ze vond het lastig om haar aandacht te verdelen.
Op het moment dat ze dat benoemde werd Yenthel weer vreselijk onrustig. Het stomme was dat ik haar bijna niet kon verstaan toen ze vertelde over haar moeder, er gingen bulderende vrachtwagens over de weg achter mijn huis en het ging keihard waaien. Juist dit lastige punt was moeilijk te horen….
Ik vroeg haar met de vraagstelling in het hoofd de verschillende zaken in haar leven eens neer te zetten in de vorm van een pion. Eentje voor zichzelf, haar werk, haar kindje, haar man, haar moeder. En vervolgens keken we samen naar dat landschap vol pionnetjes, hoe die onderling verhouden, ze vertelde ook haar gevoelens erbij. Yenthel kwam naast haar staan en liep in 1 rechte lijn naar de pion van haar moeder en schoof die een heel stuk van de oorspronkelijke plek af en verder van Irma vandaan. Oef zei Irma, eigenlijk voelt dat gelijk al beter, even wat meer ruimte voor mijzelf.
Vervolgens vroeg ik of ik eens op haar pionnetje mocht staan. Mijn hemel, ik kon er bijna niet op blijven staan – een gevoel van een enorme vermoeidheid maakte meester van mij. Ik moest zo gapen en ik stortte gewoon in (dit was duidelijk niet van mij, ik was zelf eigenlijk superfit die dag). Ze begon te lachen, ze zei oh zoals jij daar staat te gapen dat is helemaal zoals ik me de laatste jaar voel. Zo vreselijk moe. Haar kind sliep ook slecht dus dat zou het vast zijn. Maar voor mij voelde dit niet als “gewoon” moe, ik heb als mama van 2 kinderen heel wat gebroken nachten gehad. Dit voelde als in het kwadraat.
Ik vroeg of ze wel eens haar bloed had laten prikken. Nou eigenlijk niet. Ik heb haar echt op haar hart gedrukt dit wel te doen, want hoe kun je goede besluiten nemen als je je zo moe voelt? Een soort continue jetlag.
Yenthel liep tijdens de sessie ijverig met haar mee en samen zetten ze de pionnen zo waarbij Irma het gevoel kreeg van ruimte (ze kon ook de spanning in haar lichaam voelen wegvloeien) en dat ze ook meer zichtbaar was voor iedereen. Tot slot belde Irma mij na een week en ze was naar de huisarts geweest en…. haar bloed was zeker niet in orde. Ze kreeg per direct medicijnen en supplementen. Volgens haar huisarts zou deze disbalans ook zeker impact hebben op haar verschrikkelijke vermoeidheid en emotionele lamlendigheid zoals dat zelf noemde. En een paar weken later schreef ze mij dat het goed met haar ging ze voelde zich vooral een stuk rustiger en sterker. Het blijven checken van signalen haar eigen lichaam was ook een goede boodschap voor haar. (naam vanuit privacy-overwegingen gewijzigd).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.