Het trainen van je angstspier

Interessante titel he? Die zin heb ik niet zelf verzonnen maar las ik ergens in het boek: “Alles onder controle van Roanne van Voorst. Zij interviewde high-risk sporters zoals Base-jumpers (stort je een dal in met een soort mini parachute), klimmers van idioot hoge gebouwen over hun methode om angst te beheersen. Dit boek schreef ze met het doel om te leren van deze groep mensen. Zodat wij kunnen leren om onze uitdagingen en angsten in het leven aan te gaan. Nou het gekke was, dat deze klimmers en base-jumpers uiteindelijk wel allemaal heel angstig waren, de meesten hadden zelfs extreme hoogtevrees!

Ik vind het een heel interessant boek want eigenlijk is de kern van het probleem van de meeste (loopbaan) en coachingsvragen terug te brengen tot het omgaan met angst. Mijn klanten zijn bijvoorbeeld bang: om een volgende stap te nemen, of om assertiever te worden of voor zichzelf te kiezen et cetera. Eerst komen er een hele boel goede argumenten waarom ze bepaalde dingen tot nu toe niet hebben gedaan en waardoor ze dus mij als coach hebben ingeschakeld om ze verder te helpen. Alleen als we dan alles afpellen, al die argumenten goed analyseren dan komen we tot angst. Angst voor de verandering, voor het nieuwe en het onbekende. Gaaf is het dus om te lezen dat topsporters dus ook die angst kennen en zelfs in extreme mate maar dat ze enerzijds een methode hebben ontwikkeld om hiermee om te gaan en anderzijds een continue drang hebben om hun doel te behalen (dat reuze gebergte te beklimmen, of een of ander eng smal diep dal in te duiken), want dat staat op hun lijstje. Methodes als; jezelf goed voorbereiden, bij angstaanvallen even een pauze inlassen (ook al hang je dus aan een idioot smal richeltje), visualisatie en gestructureerd werken.

Eigenlijk stappen die ik ook samen met mijn klanten door werk. Alleen hoeven ze geen schoenen aan te schaffen met speciale zolen om beter op gladde gebouwen te klimmen, maar het kan zijn dat ze bijvoorbeeld professionele foto’s van zichzelf moeten gaan laten maken voor hun website en Linkedin als onderdeel van hun personal branding. Dat kan overigens al eng genoeg zijn!

Afgelopen week ben ik zelf voor het eerst weer in mijn eentje gaan rijden in het bos waar ik precies een jaar geleden het ongeluk heb gehad met mijn paard en mijn been heel ongelukkig brak. Ik wilde dit al zo lang en zo graag! Voor mij is in mijn eentje met mijn paard in het bos rijden het ultieme gevoel van vrijheid. Ik heb mijzelf eerst goed voorbereid, ben een paar keer met iemand ernaast op de fiets gegaan. Heb ook veel paardrijles genomen en hard getraind met een personal trainer van Body TEC om mijzelf fysiek sterker te krijgen. Het paardje Feliz was zelf ook zonder mij en een andere amazone al wekelijks in het bos geweest. En ik had met mijzelf afgesproken dat als ik het eng zou vinden ik gewoon even zou afstappen en ernaast zou lopen net zo lang tot mijn hartslag weer normaal zou zijn. Het ging echt SUPER! Wat een overwinning! Ik heb ooit op een training de volgende formule geleerd en die wil ik graag met jullie delen:

Succes = kennis x ervaring x passie
Angst

Mooi he! Je moet dus voor het krijgen van succes dus ook altijd oog hebben voor angst.

Liefs

Tirza

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.