6 levenslessen van de paarden bij dilemma’s!


Je twijfelt. Je twijfelt enorm. Je blijft maar malen. Moet ik nou de het ene kiezen of het andere? Je komt er niet uit. Je vraagt advies aan mensen in je omgeving maar de een zegt dit en de ander dat. Je harde schijf in je hoofd blijft gewoon vastlopen, error. Op Escape drukken helpt niet, het zit muurvast.

Ik zal wat voorbeelden geven van dilemma’s geven uit mijn coachpraktijk. Mijn klanten worstelden bijvoorbeeld met:

Zal ik nu eindelijk voor mijzelf beginnen of in loondienst blijven?

Zal ik nu een nieuw paard of hondje nemen of is het nu nog te vroeg na het overlijden van mijn vorige paard c.q. hondje?

Zal ik in mijn huwelijk blijven of zal ik nu kiezen voor mijn verliefdheid?

Zal ik die reis naar het buitenland maken of nu gaan samenwonen?

Zal ik me nu inschrijven voor die geweldige opleiding of zal ik mijn spaarcentjes maar bewaren voor onzekere tijden?

Ik heb een prachtige hogere functie aangeboden gekregen wat het uiterste van mij zal vergen moet ik die nemen of niet?

Ik heb een prachtige nieuwe freelance opdracht aangeboden gekregen die veel van mij zal vragen moet ik die nemen of niet?

 

Wat valt op? Nou vaak het woordje nu, zie je het? Wat ik uit de paardencoachsessies heb geleerd is dat mensen enorm veel druk op het NU-beslissen zetten. Het bijzondere is dat de paarden vaak tijdens de sessie op dit punt gaan gapen. Ze staan dan naast de persoon en maar gapen, gapen, gapen. Een klant riep toen:” ik ben zeker saai met mijn hele dilemma?” Ik vermoed eerder iets anders….. Ze noemen dat gapen in de paardenwereld wel calming signals; paarden gapen om stress af te voeren. De paarden pikken in de coaching feilloos de spanning in hun omgeving op. Ik nodig mijn klant dan ook uit om eens goed in- en uit te ademen en qua ademhaling meer één te worden met het paard. Je wordt dan als vanzelf al een stuk rustiger. Je herkent het vast wel, als er iemand in jouw gezelschap gaat gapen ga je als vanzelf meegapen. Het werkt bijna altijd, slimme paarden!

Zal ik nu een nieuw paard of hondje nemen of is het nu nog te vroeg na het overlijden van mijn vorige paard c.q. hondje? Wat volgt is allemaal spanning in het lichaam en in het hoofd rondom – NU -. Als ik doorvraag, hoe belangrijk is het dat je NU het besluit neemt om bijvoorbeeld het nieuwe hondje of het paard aan te schaffen – dan zegt de meerderheid eigenlijk nee. Nee, het hoeft nu helemaal niet. Het is vaak de buitenwereld die vraagt: ”moet je niet een nieuw paard?” “je oude paard is nou toch al een jaar dood?” Eeeeeh, alsof er dus een bepaalde tijd is waarop je overschakelt op een nieuwe aankoopmodus.  Meestal is er wel een plekje in het dierenvriendhart voor een ander dier alleen heeft ook het hart even tijd nodig en komt er vanzelf wel een moment dat je op een dag voelt, ja … ik ga mijzelf eens openstellen voor een nieuw harig vriendje.

Mmmm ik hoor je denken, dus Tirza helpt bij de keuze tussen verliefdheid en het huwelijk? Nee, niet in die zin dat ik een soort moderne Fee ben met een toverpaard die even zegt je moet die persoon wel kiezen en die juist niet. Gelukkig niet, ik moet er niet aan denken al die boze vrouwen of mannen aan de poort 😉 ! Nee, alleen wat we wel doen is het weer symbolisch in kaart brengen. Waar sta je in je huwelijk, hoe verhoud jij je ten opzichte van je partner? Waar in je leven staat de verliefdheid? Wat speelt er nog meer? Waar staat het huwelijk symbool voor? En waar de verliefdheid? Wat brengt het je? Wat in jezelf moet nog erkend of gezien worden? Wat wil jij bij die ander helen, redden of halen? En andersom? Het bijzondere is dat paarden vaak de “vloer aanvegen” met dit dilemma. Vaak wordt de persoon letterlijk en figuurlijk liefdevol bij zijn lurven gepakt (dat kan een capuchon bijvoorbeeld zijn ;-)) en ergens anders neergezet. En moet er gewerkt worden aan oud verdriet, verlies of beperkende overtuigingen. Of alles bij elkaar natuurlijk. Het is eigenlijk niet die keuze die gemaakt moet worden…. maar door de verliefdheid worden dingen op scherp gezet. Het dwingt je als het ware om eens echt te kijken naar jezelf en de situatie. Tenminste als je je ervoor openstelt en niet jezelf verliest of probeert zaken te verdringen. Van de paarden heb ik geleerd dat het vooral belangrijk is dat je naar binnen gaat. Dus de focus verlegt van de keuze tussen twee naar juist een “opschoonproces” bij jezelf. Als je dan echt bij jezelf te rade gaat, dingen bij jezelf hersteld of heelt dan weet je het. Dan ontstaat er rust en een zekerheid wat te doen. Voor paarden is het belangrijk dat je rustig en sterk genoeg bent, dan kun je weer mee met de kudde.

Zal ik voor mijzelf beginnen of in loondienst blijven? Oh die komt echt wekelijks voorbij! Eigenlijk is het niet eens een dilemma. Vaak ontstaat er heel veel blije energie als we het “voor mijzelf beginnen” bespreken. Alleen zijn er bergen obstakels. Angst, onzekerheid, vrees voor inkomstenderving noem het maar op. Het grootste punt is vaak dat de onderneming ook DIRECT succesvol moet zijn. Ik ken maar weinig ondernemers die gelijk vanaf dag 1 goed geld verdienden. Ook daar leer ik van de paarden dat dingen stap voor stap mogen. Dus ja, ga je focussen op het eigen ondernemerschap als je je daar zo goed bij voelt. Alleen ga dit avontuur ook aan in stappen. Dus start bijvoorbeeld eerst parttime als dat kan. Werk dingen eerst eens goed uit. Ondernemen is niet alleen je vak uitoefenen of je diensten/producten verkopen maar er gaat heeeeeel veel tijd zitten in je marketing en sales. Van website tot Social media accounts en nieuwsbrieven. Dat vergt een hoop denk- en voorbereidingstijd. Lukt het je niet om het zelf uit te werken? Huur dan iemand in en werk stap voor stap aan je onderneming en je plan.

Zal ik die hogere functie of die uitdagende freelance klus pakken die veel van mij zal vergen? Het mooie is dat iemand laatst tegen mij zei, ik wil die hogere functie helemaal niet maar omdat ik gevraagd word wordt het opeens een dilemma. Kijk dus hier zit ook een mooi inzicht. Voor wie doe jij die sollicitatie of die klus? Doe je het voor jezelf? Of doe je het voor de ander, omdat je je gevleid voelt? Kijk eens diep van binnen, hoe blij word je als je aan die klus of functie denkt? Geeft het je een bruisende energie of een knoop in je maag? Voel echt eens die energie. Waarvoor moet iets veel van je vergen? Mag het ook makkelijk voor je gaan? Paarden doen vooral aan energiebesparing. Dit komt omdat het vluchtdieren zijn, alleen als het echt noodzakelijk is dan zullen ze alles inzetten om te vluchten. Tot die tijd doen ze alles gewoon vooral makkelijk en op het gemak. Komt succes volgens jou alleen als je hard werkt? En wat is eigenlijk succes voor jou?

Zal ik eerst naar het buitenland gaan voor een reis of nu gaan samenwonen? Als ik vraag wat wil jij het aller, allerliefste? Dan is het die reis naar het buitenland. Ik zie een stralend gezicht en het paard reageert direct op de energie die vrijkomt. Die willen het liefst jou volgen door de positieve energie die bij jou vrijkomt als je praat over je droomreis. De buitenwereld vindt het vluchtgedrag, of onzinnig of een stomme zet in je carrière, of gevaarlijk voor je relatie. Jij kunt die vragen best beantwoorden. Is het vluchtgedrag? Wat vind je partner ervan? Hoe is het met je relatie? Wil je alleen of samen? Hoe zit het met je carrière of studie? Hoe leuk vind je je huidige baan of studie eigenlijk? Kun je het ook omdraaien? Eerst samenwonen en dan reizen? Mag het van jou zelf? Waar staat het reizen symbool voor en waar staat het samenwonen symbool voor? Als je nou eens zonder oordeel naar jezelf naar deze keuze kijkt wat doe je dan? Bekijk jezelf eens met zachte ogen net als een paard met zijn zachte blik.

Tot slot, het dilemma: “ zal ik voor die prachtige opleiding gaan of zal ik mijn spaarcentjes bewaren voor onzekere tijden?” Je hebt die geweldige fotografie-, coach- of bijvoorbeeld schrijfopleiding gezien en je wilt hem zooooo graag volgen. Uiteraard is het nooit slim om zomaar een hoop geld over de balk te gooien maar dat doe je ook helemaal niet. Kun je het ook zien als een investering in jezelf? Wat is je missie in je leven? Wat vind je het allerleukste om te doen? Waar word je blij van? Wat geeft je energie? En in hoeverre is de opleiding hier een bijdrage in? En zie je mogelijkheden om het terug te verdienen? Wat is het dilemma, is het ’t geld of is het ’t feit dat je uit je comfortzone moet? Denk je dat je tijdens de opleiding door de mand valt? Paarden duwen heel vaak mijn klanten vooruit, hup je moet door. Houd jezelf niet gevangen. Door, richting je toekomst en verbreed je horizon. Wat brengt het jou om in de huidige situatie te blijven, in je comfortzone? Je mag door, door als een kudde wilde paarden op zoek naar nieuw gras!

 

Hopelijk hebben deze 6 levenslessen van de paarden je inzicht gegeven over hoe je om kunt gaan met een dilemma.

  1. Het hoeft niet NU, geef jezelf tijd en ruimte. Jij weet het antwoord al, alleen het hoeft niet nu
  2. Verleg de focus naar binnen, wat in jou moet nog erkend, hersteld, geheeld worden?
  3. Zet kleine stappen en zoek hulp om vooruit te komen. Gun jezelf ook die kleine stappen!
  4. Bespaar energie en maak het jezelf ook makkelijk. Zacht werken wordt beloond.
  5. Bekijk jezelf eens met zachte ogen als een paard, veroordeel jezelf niet. Nee, echt niet!
  6. Ga door richting de toekomst, zie die prachtige horizon houd jezelf niet gevangen!

 

 

Copyright: Tirza Brouwer, Paardencoach, opleider, auteur van het boek: ”Er is meer tussen hemel en paarden”.

7 reacties op “6 levenslessen van de paarden bij dilemma’s!”

  1. Dank je Maarten! Leuk om een zo’n fijn compliment uit het veld te krijgen! Heel attent.

  2. Lenie Krijgsman

    Mooi neergezet en zichtbaar gemaakt met jouw heldere en directe beschrijvingen van hoe het kan gaan samen met de paarden! Top Tirza, dank je wel! XXX

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.